Friday, September 29, 2006

Dajm

Provet gick bra. Tror jag.
Jag fick tillbaka mitt "fejkade"(läs iscensatta) nationella prov i svenska . Allting var tydligen bra, men det hade varit super-duper om jag hade funnit tid att renskriva det. Betyget? MVG-. Shit. Min lärare sa att jag har ett mentalt MVG hos honom. Jag hoppas det även kan ta form i trycksvärta vid juletid. Det gäller att ligga i, jag vill verkligen inte sänka mig i ett kärnämne eftersom jag sitter på den heliga treeinigheten.
Dagens lunch var nuggets, ris och gräddsås. Jag åt som vanligt även ketchup till. Allt smakar gott när man är hungrig, jag tror det är en av anledningarna till att skolmaten inte är ännu bättre.
Nu måste jag gå och hjälpa till med middagen: kyckling i örtsås med ris. Efterrätt? Dajmglass. Strut? -absolut.

Thursday, September 28, 2006

Gucka

Idag har jag studiedag. Underbart. Ju äldre jag har blivit desto mer STUDIEdag. Idag är inget undantag utan jag har studerat grundpotensform. Hoppas det går bra på matteprovet imorgon. Det måste gå bra om jag vill behålla mitt MVG.
Ikväll är det min familjs tur att hålla i matklubben, som allt som oftast äger rum varje torsdag. Det blir säsongsätning med kronärtsskockor, cirtonsmör och en guacamole som jag komponerat. Receptet kommer ursprungligen från "Gucka, -världens röra", men jag gjorde den mer (nord)européeisk genom att utesluta chilin och vitlöken, även om avokado sällan skådats växa på våra breddgrader.
Mamma dukar förstås upp ett "smörgås" bord som tillbehör för att höja näring-och-njutningsvärdet. Hon är konstant oroad för att maten inte ska räcka till(i detta fall är det kanske vara befogat eftersom det knappast är några småätare som kommer). Det är iallafall bra att jag följer med och handlar och hjälper henne att hejda sig när det går överstyr. Jag har så sent som idag erfarit matslängning.
I förmiddags tog Mamma och jag en sväng ner till stan. Först fick jag min favoritmat till lunch: Sushi från världens bästa Sushirestaurang(Mamma åt nudlar med entrecote som tydligen också satt bra). Sen handlade vi två sortes bröd från lilla brödboden. Östeurpéeiskt med tjeckiskt korgbröd och (nja, mer skandinaviskt)danskt rågbröd. Danskt rågbröd är mitt hjärtebröd men jag har ännu ingen uppfattning om det tjeckiska. Efter brödinslaget bar det av till en av stadens två fantastiska ostaffärer där vi köpte Primadonna, Schweizerost och spansk korv. Den spanska korven symboliserar Mammas fobi för fjutttighet, ty vi hade redan Pastrami som planerat köttsovel. Jag älskar min Mamma.
Till efterrätt blir det Nigellas choklad-och-pepparkaka. Mums(förhoppninsvis).

Wednesday, September 27, 2006

Inte som Mark's and Spencer

Om jag blir tvungen att välja det godaste jag ätit, kan det hända att jag säger Mark's and Spencer's salmon and creamcheese sandwich. Laxen är så där lagom salt och osten smakar ljuvligt av citron och vitpeppar på toppen av all mjuk gräddighet. Dessutom är de vita formbrödsskivorna rejäla så det blir något kvar när dubbelmackan skärs itu. Ironiskt att jag faktiskt saknar det bröd jag har förbannat så många gånger. Man saknar det man inte har.
Idag bestämde jag mig för att återuppleva matupplevelsen och intog således portionsciabatta med coops rökta, skivade lax och Philadelfia light som jag blandade med en skvätt cition och nymalen vitpeppar. Ciabattan fick ersätta det traditionella brödet eftersom jag misstänker att resultatet inte blir lika lysande med Rasker. Ciabatta är alltid segt och gott, laxen var god och osten helt okej. Tyvärr har jag en förkärlek att äta bröd och sovel var för sig så det blev mest brödgnagande efter att jag satt i mig laxen och osten direkt. Det hade säkert blivit ännu godare med full fetthalt på Philadelfian, men det är trots allt onsdag och det fick gå. Nu ska jag snart inta min onsdagsBärry. Bärry är min favorityougurt och jag äter den alltid till efterrätt på onsdagar. Jag gräver mig ner systematiskt. Först njuter jag av den syrliga yougurten som kittlar på tungan, sen blir allt bara sötare och sötare tills jag stöter på sylten vilket är la grande finale. Underbart. Körsbär är min favoritsmak och den tar jag när jag känner mig konservativ. Idag blev det blåbär.

Tuesday, September 26, 2006

Korvstroganoff

Idag gjorde mamma en av mina absoluta favoriträtter: Korvstroganoff. Tyvärr blev det för mycket lök och för lite salt, vilket gjorde att det "bara" blev gott. Hårt liv, jag vet. Dagens skollunch var okej, Nasigoreng med yogurtdressing som är aningen för sur, slinker lätt ner när man går i nian och haft tre entimmes-lektioner. Synd att man blir hungrig igen så kvickt, jag började frysa på mattelektionen någon timme senare! Riset ger väl sk. "snabba" kolhydrater och de små köttkuberna (är det verkligen kött?) är nästan helt frånvarande. Trots detta står jag fast vid att NÄSTAN all skolmat är ätlig, bortsett från den hemska gummismakande potatisen som jag vägrar att befatta mig med. Tack gode gud för att det alltid finns bröd att tillgå!
Fikade med kompis på Chocolat, ett chokladinriktat kafé i någon slags fransk stil. Det blev rooiboste och en choklad och olivoljeskorpa med havssalt(på). Påminde till konsistensen om hederliga chokladsnitt men smakade en aning saltare, vilket måste ses som en förtjanst å skorpans vägnar eftersom salt var dess huvudsakliga försäljningsargument. Lite mindre socker i och jag tror min mamma kan uppskatta den som drinktilltugg. I orginalskepnad passade den utmärkt till te mellan lunch och middag, men det är inget jag skulle äta till efterrätt.