Saturday, February 17, 2007

Sportlov

I och med mammas pendlande har det blivit mindre bloggande. Mer disk (för mig) i kombination med många prov har alltså orsakat en smärre inläggstorka, mitt matlagningsintresse har inte sinat. Nu kommer det inte några fler inlägg på en vecka igen. Detta förutsätter att jag inte får tag i en dator på Åregården.
Sportlov är kul, jag älskar att åka skidor! Skidåkning är aptitretande, allting smakar dubbelt så gott. Torkat renkött är underbart."Jag tuggar på en gammal ren", är det självklara och underbara svaret när någon frågar vad man har för sig vid femtiden. Jag älskar tunnbröd, hjortronsylt, messmör (generande svengelska) -you name it. De senaste söndagarna har vi värmt upp med renskav i olika konstellationer. Min personliga favorit var pappas panna med grädde och vinbärsgelé. Pappa har faktiskt skärpt till sig med matlagningen. Bravo.
På alla hjärtans dag åt vi ugnsfalukorv på svart bönröre-bädd med pressad potatis, pappas förtjänst och mycket gott. Jag hittade DN-receptet åt honom.
Jag har börjat med salladsdressing i syfte att tillgodogöra mig vitaminer. Vilken enorm skillnad det blir! Zetas rapsolja är underbart nötig och gul. En liten kålsallad blev nästan kvällens höjdpunkt.
Jag längtar efter Årechoklad och våfflor. Vi ska gå på Marmite på fredag. Marmite är Oaxens tvilling. Femrätters, ska bli jätteintressant. Idag har vi packat och fixat det sista. Tåget avgår vid sex och ankommer till centralen kl 19.40. Mamma har bokat bord på La Tentazione enligt en bra recension i någon kvällstidning. Det ska bli gott med italienskt. Nattåget startar vid 22, så vi kommer fram lagom till en årefrukost.
Glöm inte att äta semlor på tisdag.

Labels:

Monday, February 05, 2007

Blodpudding

I natt vaknade jag kl tre. H2o-brist. Varför drack jag inte innan jag somnade? Jag brukar stoltsera med min goda sömn, hur utvilad jag blir. Det är inte kul att ligga vaken i tre timmar, där fick jag. Sömntutan har en del att ta igen, med glädje.
Korman blev inte riktigt som jag tänkt mig. Lammet blev fantastiskt mört, men det smakade mest kött. Kött är gott. Grytan blev således god, kött med lite halv-piffig sås ungefär. Receptet (Kärlek, oliver och timjan) krävde ingen kryddig kylskåpsövernattning och det var faktiskt det som tilltalade mig. Bröt jag mot någon indisk lag? Kommer Krishna och tar mig? Vad tror ni?
Riset var hemköps egna basmati. Basmatin betedde sig som oparfymerat jasminris. Klibbigt och mumsigt, men i fortsättningen håller jag mig till Coops (eller så kanske jag svävar ut och köper märkesgrejer, Calvin Klein möter Uncle Ben).
Citronpajen innehöll skalet och saften av tre citroner, bara 1 1/2 dl socker. Pajen var populär, inte fråga om annat, men nästa gång ökar jag mängden socker till två.
Pappa är i frankrike, och kommer hem till matklubben på torsdag. Allting är som vanligt. Mamma och jag ska avnjuta en måndagssupé när hon kommer hem med tåget (halv åtta). Blodpudding i all enkelhet med rubinröd, gnistrande lingonsylt. Imorgon har jag balett så det blir hämtmat. Jag hoppas på Sushi, mamma vet väl att det är livsviktigt med omega-3?

Saturday, February 03, 2007

Tjejkväll

Jag fyllde år för ett tag sedan. Det är kul att dra ut på det, njuta av allt födelsedagsmys.
Mina "klassisar" var nöjda i kväll, det värsta (första) provskovet är över (nästan, i veckan är det nationella svenska men de är oförberedda och dem låtsas man inte om). Det kollektiva utpustandet överglänste kanske den söta sextonåringen, men jag tycker det viktigaste var att vi firade. Alltför få festligheter förekommer i främredelen av februari.
Jag skulle aldrig servera mina dyra vänner ostbågar och light-läsk, det är jag på tok för bildad och smakfull för att göra. Korma med basmati och rosendals citronpaj. Rekordelig päroncider plus vindruvor, äpplen och navelapelsiner. Lindt (lindor 60%), mozartkugeln och någon thailändsk kaffeknäck. Ryskt te...
Låter det lockande? Ja, det var inte en dussinbjudning, inte vad man skulle vänta sig av nio unga damer i nian. Samtalen var givande och intressanta. Vardagsskvaller och politik i en ljuv blandning.
Jag har verkligen blivit frukostbegiven. Frukost är så gott. Naturell yougurt med svartvinbärssylt och basmusli är det bästa som finns. Danskt rågbröd med färskost. Gott, gott, gott. Jag längtar till imorgon.