Saturday, July 21, 2007

Mal desayuno

Hihi. Cala d'or ar varldens turiststalle. Engelsman till 50 %. Jag har bara betalat for fem minuter i hotellets internetautomat sa det far bli ett kort inlagg. Bra ovning for fingrarna. det luktar fish and chips langs gatorna och frukosten halvsuger. Danone-yogurten paminner om langfil. Jag ar redan hungrig sa jag kommer att fa tidigarelagga mitt formiddagsmellanmal.

Thursday, July 19, 2007

Arlanda

Jag sitter och bloggar på Sidewalk Express-stället. Som startsida poppade American Express upp och jag har dragit den slutsatsen att Sidewalk Express är ett dotterbolag. Jättekul faktiskt. Länge har jag önskat mig ett alldeles eget American Express-kort. Jag blev alldeles tagen av den luftigt affärsmässiga reklamen i åttaårsålden. Sådär fräsch ville jag vara. Med fräsch menar jag ekonomiskt oberoende. Jag har alltid varit en realist och tycker om den riktiga världen och hur den fungerar. Mina önskningar handlade hellre om kall konsumtion än ponnyer med silkesmular. Plastkortsfantasierna utvecklades till ambition. Samma ambition håller mig fortfarande uppe. Varför skulle jag annars tänka på MVG:n i juli?
Flyget går 05.30 och vi sover på Radisson i natt. Jag som redan är trött! Á la carte-stockholms fisk är stängd och vi hänvisas till barens modifierade meny. Den verkar tråkig så det blir faktiskt Sushi.
Jag vet inte om det finns internet på hotellet på ön (malljorca- inte lidingö). Får jag tag i en dator så bloggar jag. Hemma finns det numera bredband, men virusskyddet lyser med sin oinstallerade frånvaro (pappa har inte hunnit) och jag kan fortfarande inte skriva hemifrån.

Thursday, July 12, 2007

Chili con carne

På mammas arbetsplats är alla mycket matintresserade. På anslagstavlan i fikarummet/köket hänger gulddrakebilagan. Jag lusläste den när jag intog min lunch (Findus utvalda pasta) och nu vet jag var kaffebar ligger. På mariatorget. Det hampar sig att jag ska dit imorgon. Jag kanske sticker in näsan när jag ändå är i krokarna. Med detta sagt inser jag att jag börjar bli smått besatt av gulddraken. Snart ryker det när jag hostar.
Det är kallt, ruggigt och regnit på ett sätt som det bara kan bli i en stad med kustklimat. Mamma talar om varm choklad till mellanmålsfikat. Dessutom fastslog hon att vi bjuder på Chili con carne i kväll. Den försvenskade köttfärsvarianten alltså. Vi brukar laga efter ett DN-recept av Jens Linder. 500g köttfärs plus en burk kidney- och en burk vita bönor. Ganska rejält med chilipulver, två gula lökar, mycket tomatkross och någon tesked kakao finns även med på ingredienslistan. Finessen är att man avslutar koket med lite topping, i form av färska, hackade tomater. Mycket gott med plommonvarianten nu, i denna tomattid.
Vi brukar ha fullkornsris till (det passar så bra ihop med Heinz chilisås) men eftersom vi åt det igår kanske det blir basmati istället. Beträffande grönsaker räcker det för en gångs skull med grova bitar av isbergssallad utan vineagrette.

Wednesday, July 11, 2007

Oväntat och väntat besök

Imorgon är det torsdag. Torsdagar betyder inget speciellt för mig som stockholmare. Tänk att jag glömt bort matklubben. Yrvaken påmindes jag imorse av mamma som fått ett telefonsamtal från några av torsdagsvännerna. De är i staden. Mamma har bjudit in dem på middag, på en torsdag, imorgon alltså. Jag vet inte vad denna bjudning kan kallas men någon matklubb är det definitivt inte -den tiden är förbi. Jag vet inte vad vi ska laga. Kanske arlas löjligt goda fläskfilépanna med stora vita bönor? Denna rätt, som måste avnjutas med fullkornsbulgur och grönsallad brevid, toppar nästan min favoritmatslista (även om jag egentligen inte har någon jag vill kännas vid).
Igår hemsöktes vi (galghumor) av det mobila anorexiteamet från mariakliniken. De var två trevliga och lugna sjuksköterskor som lyssnade på (och iaktog) mig. Jag fick en liten hemläxa gällande vad jag ska äta idag och imorgon. På fredag ska jag dit för första gången. Vägning, vägledning, undersökningar och samtal. Det är skönt att få experthjälp.
I eftermiddag ska jag och mamma handla på fältis för att laga mat hos mormor. Det blir någon form av fiskpanna, sannolikt med sockerärtor i och förmodligen Uncle Ben's fullkornsris till. Mamma är sugen på chokladmousse och har bett mig leta upp recept eftersom jag "är så bra på det". Jag suger åt mig alla komplimanger, detta är inget undantag.

Monday, July 09, 2007

Xoco

Magar är inte att leka med. Jag har blivit vidskeplig. I fredags berörde jag ämnet förstoppning och då lade min mage av. Ganska på studs. I lördags triumferade min onda tunntarm iförd sin mest flärdfulla, egentarmigt knutna dubbelrosett. Inget kom ut. Igår morse hade jag mycket ont. Smärtan höll i sig hela dagen och det är egentligen först nu jag har märkt av någon lösning på mitt problem. Inte kul.
I lördags åt jag orientalisk hamburgare i Hötorgshallen. Det är en grej med Stockolm och mezemackor. Allt gott läggs i bröd. Överallt, även på 7Eleven. Tänk om man skulle göra samma sak med smörgåsbordsrätter. Vad sägs om lax/prinskorv/rödbetssallads-wrap? Min "hamburgare" bestod av spenatbiff, köfte, rösti och halvvgrovt bröd. Det var gott.
I Hötorgshallen handlade vi osäsongsenligt blåmusslor. I Elle mat&vins februarinummer fanns en tomatspecial. Då var tomaterna kassa och skaldjuren goda. Nu är musslorna något skrumpna och tomterna ljuvligt röda (om de inte är gula eller ska vara gröna). Musslorna tillagades av pappa och hamnade i den baskiska tomatsåsen med jägarbacon. Efteråt gick vi över bron för efterrätt.
Jag betar av alla drakställen, ett efter ett, och i lördags kom alltså turen till Xoco. Jag har varit där många gånger i min barndom, fast då hette det Dalpojken och tillverkade frukttåror till födelsedagarna på min mors sida av släkten. Nu är det något helt annat. Jag beställde in Xocolatal vilken beskrevs som "en glasscoupe för chokladälskare". Söt chokladglass, lite vaniljglass, pyttebrowniebitar, bittra chokladdragérade nötter och något som måste ha varit flagor av spettekaka. Detta var en chokladcoupe för en glassälskare. Jag brukar faktiskt inte tycka om chokladglass men desserten föll mig i smaken. En eloge för de stora mängderna te som rymdes i de individuella tekannorna, klädda i våtdräkt. Dessutom hade de mitt kvällste: grönt te med citronsmak. Det var lite som att fika i sitt eget vardagsrum. Jag planerar många återbesök på Xoco. Tur att jag bor så nära.

Friday, July 06, 2007

Rabarberkompott mot förstoppning

Alldeles snart kommer jag och mamma att dyka upp i östermalms saluhall. Jag vet att kycklingen därifrån är finfin. Det är kul att laga dagsfärska maträtter. Jag menar recept från dagens tidning, det är säsongsmatlagning i kubik. Kvällens middag kommer från DN. Rimmad kyckling klingar kanske inte som silverklockor i öronen, men vid närmare eftertanke är det faktiskt ytterst förmämnt och trendigt att glaza och rubba med allt ifrån mangochutney till lönnsirap.
BBQ är inte min melodi. Det tar tid att tända grillen och det är sannolikt för kallt att sitta utomhus. Varför envisas alla svenskar med att huttra sig igenom tre månader när vi har en sådan fin boendestandard? Först vid 25 grader i skuggan kan jag vara med och diskutera ett eventuellt utomhusspisande.
Pappa kommer hem i kväll. Ganska sent, så mamma och jag har gott om tid på oss att trixa med maten.
Igår fick vår minimala frys feberfrossa av den akuta förstoppningen. Det går tydligen inte att vara miljöbov och vräka in rester (som man aldrig kommer att använda) hursomhelst när man bor i en trång storstad. Lite överblivet bröd åkte in i den (ack så) lilla kylen och räddade situationen tillfälligt med en katrinplommoneffekt. Jag vet att mer drastiska åtgärder måste vidtas så ikväll blir det rabarberkompott med vaniljglass till efterrätt. Rabarbern (från ICA och landet) bor i den andra lådan när detta skrivs, men glassen måste faktiskt köpas till. Jag får satsa på ett pappaket som äts upp på studs.

Thursday, July 05, 2007

Det närmar sig...

I går damp det ner ett litet tjockt kuvert på vår ikeahallmatta. Ett brev från tele2 som bekräftar ett fungerande bredband inom greppbar tid (kanske två veckor). Vilken lycka, snart kan jag blogga så ofta jag vill! Just nu sitter jag i en sommartom kontorslokal på östermalm. Vid en Dell-dator för att vara exakt.
Egentligen hör det inte till ovanligheterna att semester och dator är omaka. När man väl har tid att skriva ska man någonstans där obruten frid finns, poetiska vindar blåser och gåspennor regerar. Först ska jag till landet. Sedan ska jag till ett annat land. Sedan ska jag åka utomlands. Mamma talar lyriskt om siesta och mañana. Hennes sydländska själ har riktat in sig på en viss medelhavsö på M. Det finns tydligen mer än svettiga turister och på Malljorca. Jag hoppas på att träffa deodorantvänliga bofasta.
Någon som vet något om mallisköket?