Monday, November 20, 2006

Tomatsoppa

I helgen var jag hos mormor och morfar. Gymnasiemässa.
Lidingös Vi-butik, Skeppet, är lagom stor och har ett bra och varierande utbud. Min faster är tjenis med dem i Charken eftersom salami utgör 70% av min kusses dagliga energiintag. Charken/köttdisken erbjuder även ljuvlig leverpastej (när min viktväktar-farmor förnöjt tuggade på sin nattmacka och frågade om den var mager, hade vi inte hjärta att säga något annat) och färdigkryddade, formade biffar. Praktisk. Eller hur? Men ack så opraktiskt för mamma. Det finns ingen Vi-butik där jag bor, Hemköp är en god tvåa men inget slår Vi (utom Waitrose). Alltså sätter hon mig i arbete när det vankas köttfärs ska ihopfogas till massa. Tough.
Jag knep mängder av recept i Söndags. Mormor har både Ica-kort och Vi-kort vilket gör att hon får båda (!) medlemstidningarna hem i brevlådan. Hon får gratis mattidningar dubbelt så ofta som jag. Surt sa räven.
Jag får nöja mig med Medmera någon gång i kvartalet. Konsums försök till upphottning blev halv-dant. Så det kan bli. Hippiesarna som aldrig blev tillräckligt hippa och radikala för att kunna reikarnera till dagens ganska jovialiska salongskommunister, fick nöja sig med att vara "på konsumenternas sida" och sticka ut med överdriven beigehet. Coop tog inte in oss i det tjugoförsta århundradet. Coop är prackar, likt min hemkunskaps bok, på en kvävande tillrättalagdhet. Du ska inte tro att du är något. Osexighet i kvadrat.
Buffé och Salt&Peppar är, i jämförelse med medmera-tidningen, höjden av dekadens.
Fylld av lust och begär gick jag loss med saxen på mormors senaste nummer. Vad sägs messmörsknäck? Lingon och enbärssill? Jag har alltid haft en fetische för messmör och på senare tid Lingon.
Mamma, höstens sopp-idol, svängde ihop en tomat och aprikos-soppa (receptet är ursprungligen från två systrars soppor men jag hittade det på vernisage i Buffé) till middag. De tre senaste sopporna hon lagat har alla varit röda. Underbar rödbetssoppa, mustig spansk kikärtssoppa och idag tomatsoppa. Alla god ting är 2 1/2. Tomatsoppan var okej. Lite för sur för att falla mig på läppen.
Jag ska glädja alla äppelfantaster. Jag fick tag på underbara Pink Ladys i lördags. Jag ska njuta det sista alldeles nu. Pink Lady på Vi-Skeppet. Självklart.

1 Comments:

Blogger MrArboc said...

Kul blogg som jag följt lite i smyg någon vecka! Hoppas verkligen att du delar med dig av receptet på messmörsknäck så snart du testat det själv!

8:21 PM  

Post a Comment

<< Home